fbpx

teog’ un yerine hangi sistem gelecek

Sevgili öğrenciler ve değerli velilerimiz,

Bu yıl 1 milyon 200 bin öğrencinin katılacağı TEOG sınavı bildiğiniz gibi geçtiğimiz haftalarda kaldırıldı. Bununla beraber sınava girecek çocuklar ve aileleri için meraklı bir bekleyiş başlamış oldu. Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavına 8. Sınıf öğrencileri giriyordu. Kritik soru şu; kaldırılan TEOG yerine nasıl bir sınav sistemi gelecek? Bu konuda henüz net bir açıklama yapılmadı. Bakanın son yaptığı açıklamada en uygun sistem için görüşüldüğü ve çalışmaların başladığını yaklaşık bir ay içerisinde netleşeceğini ve kamuoyuna bildirileceğini söyledi.

Bununla beraber gündeme çeşitli ve farklı modeller geldi. Ama her bir modelde ortak nokta artık sınavların çoktan o seçmeli olmayacağı , her sorunun açık uçlu olacağı yani cevabı öğrencinin yazacağı soru tipi. Alternatif sistemlerden biri eğitim kalitesine göre gruplara ayırmak ; A grubu ( Fen liseleri ve denk Anadolu liseleri) B grubu( orta seviyedeki Anadolu liseleri) C grubu ( Meslek ve İmam hatip liseleri) her lise Milli Eğitim gözetiminde kendi sınavını yapacak. Çocuk tercih ettiği lisenin grubunda sınava girecek, okul başarı puanı burada devreye giriyor puanı ne kadar yüksek ise tercih etti okul grubu yüksek olacak . Sınavda aldığı puanla da o grup içerisinde bir okula yerleşecek.

Başka bir model ise belli bir okul başarı puanın da olan öğrencileri sınavsız ikamete göre düşük seviye Anadolu, Meslek veya İmam Hatiplere yerleştirme. Başka bir seçenekte çocukları yetenek ve kabiliyetlerine göre çocukları belli liselere yerleştirmek( güzel sanatlar, spor gibi) tabiki bu yeteneklerin nasıl ve neye göre tespit edileceği belli değil.

Sizlerinde bildiği ve takip ettiği gibi yıllardır sınav sistemlerinde bir çok değişiklik yapıldı. Bazen isimleri değişti bazen içerikleri. Ama asıl önemli olan çocuklarımız için hangisin daha uygun ve verimli oluşudur. Mutlaka her modelin eksileri artıları olacak ama hepimizin ortak gayesi çocuklarımızın bu sınavlar sonucunda başarılı olup istedikleri liselerde eğitim görmeleri.

Bizler eğitimciler olarak yapılan değişikliklerden, değişen sınav sistemlerinden çocuklarımızın en az şekilde etkilenmesini sağlamak bunu başarmak için sizlerinde desteğiyle yıllardır birlikte bunu başarıyla sürdürmekteyiz. Onlara destek olmaya, başarılarına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. İlginize ve desteğinize Teşekkür ederiz.

Dahi Dersevi İngilizce Öğretmeni

Ülkü Kaygusuz

2025 YKS ve 2025 LGS Hazırlık
Kursumuz 16 Temmuzda Başlıyor.
Sen de Hemen Aramıza Katıl

Liselerimizle Yeni Kampüsümüzdeyiz
11. Sınıf TYT Derslerine Başladık
Sen de Hemen Aramıza Katıl

Dahi Ders Evi; uzun soluklu sınav dönemi içerisinde hem butik kurs eğitimi,
hem de bireysel özel ders seçenekleri ile öğrencilerin yanında yer almaktadır.

HEMEN BİLGİ AL

Sosyal Medya

8. 9. ve 10. Sınıf TYT-AYT ders notları paylaşımları burada!.

Başarının altın kuralı “düzenli ve verimli” çalışmaktır.