fbpx

beylikdüzü’ndeki öğrenciler için liselere kayıt sistemi (lks)

MEB liselere giriş aşamasında TEOG dönemini kapatarak liselere kayıt sistemini (LKS) diğer adıyla yeni mahalli sistemi getirmiştir. Sistemle ilgili detayları ve Beylikdüzü’ndeki öğrencileri nasıl etkileyeceğini detaylı olarak ele alıyor olacağız.

Öncelikle sistemin ayrıntıları şu şekildedir,

1.Nitelikli Okullara Giriş Sınavı (LGS)

Mayıs ayında isimleri açıklanması beklenen nitelikli okullara giriş zorunlu olmamakla birlikte, nitelikli okullara yerleşmek isteyen öğrenciler için gerçekleştirilecek olan bir sınavdır. 2017 -2018 dönemi için 1 milyon 200 bin civarı öğrencinin girmesi beklenen bu sınavda, en az 650 nitelikli okulun tercih listesinde yer alacağı tahmin edilmektedir. Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) 60 soru sorulacak ve 90 dakika süre verilecektir. Sonraki açıklamalarda soru sayısının arttırılabileceği söylenmiştir. Ağırlık olarak 8. Sınıf müfredatı olmakla birlikte, 7. ve 6. Sınıf konularında olabileceği düşünülmekteydi. Fakat sonradan 6 ve 7. Sınıf müfredatlarının çıkmayacağı açıklandı. Nitelikli okulların hangileri olacağı tam netlik kazanmamış olsa da TEOG döneminde yüksek puanla tercih edilen okulların nitelikli okullar olacağını düşünüyoruz.

En az 650 nitelikli okul için mantıklı bir oran-orantı kurarsak, Türkiye’de her ilde 5’er adet, İstanbul dışı iki büyük ilimizde 10’ar adet nitelikli okul olduğunu düşünürsek, bu abartılan nitelikli okul sayıları toplam 425 ediyor. Sadece İstanbul’a kalan nitelikli okul adeti 225. İstanbul’da 45 ilçe olduğunu düşünürsek, ilçe başı 5 nitelikli okul, bunların çoğunluğunun Boğaz ve çevresindeki okullar olduğunu varsayarsak, en az ilçe başı 4 nitelikli okul düşüyor.

Beylikdüzü ve Beylikdüzü’nün komşu 3 ilçesinde, başarı sıralamasına göre okulları sıraladığımızda,

  1. Beylikdüzü Yaşar Acar Fen Lisesi
  2. Büyükçekmece Şehit Münir Alkan Fen Lisesi
  3. Silivri Prof Dr. Fuat Sezgin Fen Lisesi
  4. Beylikdüzü Büyükşehir Hüseyin Yıldız Anadolu Lisesi
  5. Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi
  6. Avcılar Süleyman Nazif Anadolu Lisesi
  7. Beylikdüzü Beşir Balcıoğlu Anadolu Lisesi
  8. Esenyurt Nakipoğlu Cumhuriyet Anadolu Lisesi
  9. Beylikdüzü Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi
  10. Beylikdüzü Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi
  11. Büyükçekmece Emlak Konut Mimar Sinan Anadolu Lisesi
  12. Büyükçekmece Şehit Batuhan Ergin Anadolu Lisesi
  13. Esenyurt Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi
  14. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi
  15. Büyükçekmece Anadolu Lisesi
  16. Büyükçekmece Çakmaklı Cumhuriyet Anadolu Lisesi
  17. Avcılar Sabancı 50. Yıl Anadolu Lisesi
  18. Avcılar Anadolu Lisesi
  19. Büyükçekmece Tepekent Borsa İstanbul Anadolu Lisesi
  20. Esenyurt Abdulkadir Aksu Anadolu Lisesi
  21. Esenyurt Anadolu Lisesi
  22. Esenyurt 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi
  23.  Esenyurt Kıraç Anadolu Lisesi

ilk 14 okul, Nitelikli Okul olabilecek sınıfa giriyor. Yani bölgesel olarak yine her öğrencinin hazırlanabileceği, iyi bir hazırlık süreci geçirilirse, kazanabileceği bir sistem getirilmiş oldu.
Haziran ayının ilk hafta sonu olacak olan LGS’nin tercihinde en fazla 5 okul yazılabilecektir. Özel okullar da bu sınavla öğrenci alacaktır.

2. Adrese dayalı sistem

Adrese dayalı sistem, evinize en yakın nitelikli olmayan okullardan 5 tanesini sınava girmeden tercih edebilme hakkını vermektedir. MEB adrese dayalı kayıt sistemi ile öğrencinin sınav stresi yaşamadan çevresindeki istediği okullardan birine yerleşebilme hakkı verebilmektedir. Adrese dayalı yerleştirme yapılırken MEB kıstas olarak okul başarı puanını alacağı için hiçbir ailenin iyi okul için taşınmasına gerek kalmayacaktır.

Yeni sistem maalesef rekabetle birlikte öğrenciler üzerindeki baskıyı daha da arttıracak gibi gözükmektedir. Bu sistemde başarılı olabilmek için, öğrencimizin ortaokul boyunca düzenli çalışması, bilgi birikimini sağlam bir temel üzerine kurarak, ortalamasının yüksek gelmesine hassasiyet göstermesi gerekmektedir.

Dahi Eğitim Kurumu olarak, öğrencilerimizin 3., 4., 5., 6., 7. Sınıflarımızın sağlam bir temel oluşturması, okullarındaki ders başarısı ve okul ortalamasının en üst düzeyde olabilmesi için onlara sınırsız destek sunuyoruz. 8. Sınıflarımızı ise, LGS Kursumuzda en iyi şekilde hazırlıyoruz.

Tüm öğrencilerimize yeni sistemde başarılar dileriz.

Dahi Eğitim Kurumu

2024 YKS ve 2024 LGS Hazırlık
Kursumuz 17 Temmuzda Başlıyor.
Sen de Hemen Aramıza Katıl

Liselerimizle Yeni Kampüsümüzdeyiz
11. Sınıf TYT Derslerine Başladık
Sen de Hemen Aramıza Katıl

Dahi Ders Evi; uzun soluklu sınav dönemi içerisinde hem butik kurs eğitimi,
hem de bireysel özel ders seçenekleri ile öğrencilerin yanında yer almaktadır.

HEMEN BİLGİ AL

Sosyal Medya

8. 9. ve 10. Sınıf TYT-AYT ders notları paylaşımları burada!.

Başarının altın kuralı “düzenli ve verimli” çalışmaktır.